Blogg

Jobbstrul.

2020-05-3 13:20

R-fors kommun ville jag skulle jobba på Bruksmuseet i sommar, med turister och Kafe, och först blev jag så glad och tackade ja. Sedan hann förståndet i fatt mig + våra barns tillsägelsen att jag kan ju inte jobba med ett jobb där jag träffar mkt folk. Östen är en riskgrupp och själv är man ett gränsfall- Så det var bara att ringa och tacka nej! Så den här sommaren blir den allra första som jag inte kommer att jobba.Och det är blandade känslor. Vi har tillräckligt med jobb ändå för att fylla dagarna, men ibland är det trevligt att träffa andra människor och att få tjäna en liten egen slant.

 

Beyla kommit hem och Bäckdalens Beauty till barndomshemmet

2020-05-3 13:20

Ja nu är Beyla hemma som sällskap till sin mor och det går bara fint.  Bäckdalens stuteri har fått tillbaka Beauty . Buttan  fick ju fång och Maj har större erfarenhet av mig att få ordning på det. Önskedrömmen är att hon skall bli så pass frisk att hon skall kunna bli dräktig och få ett föl. Buttans stam var en av grundplåtarna till stuteriets miniavel, så de vill så gärna att det skall bli en 4.e generation.

En av vårens tragiska händelser är att min Hovslagare sen 16 år, tvärdog i sitt hem. stor sorg! Nu har Janne B förbarmat sig över mig och han är ochså en mkt fin och duktig hovslagare, så en sten föll från mitt hjärta. Mina döttrar har honom till sina hästar.

Dessutom såg jag att Beuwolfs husse hade gått bort i höstas av sin cancer. det var en person som var så rolig att prata med i telefon och han skickade små kort på “Wolfie”. Nu är han såld, vet inte till vem.

Sedan blev det en privat tragedi i vårt vänskapgäng.

Våren har kommit med en raketfart.-nu ska det räffsas och blomrabatterna röjas fram.

På Tisdag skall jag möta upp min kusin Ulla-Britt Norgren, Vitterklippens, Jag har fått köpa en valp, En Australisk terrier,tik. black and tan. Jag ville inte ta en röd eftersom Tintin var det. Lättare att inte jämföra.

Annars sitter vi  i en form av karantän pga Covid19.  Men vi har fullt upp på gården, det är bara så tråkigt att inte ha det sociala livet med vänner och släkt. Men det blir nog lättare när det blir varmt så vi kan vara ute mer.

Avelsverksamheten upphör

2020-03-11 08:20

Har under många månader grubblat fram och tillbaka om jag skall fortsätta eller inte, men har nu bestämt mig att upphöra. Var sak har sin tid. Har känt att det inte är roligt att sälja mina uppfödningar-man skall väl inte gråta varje ggn det är dags?

Nu är alla sålda och jag tycker det känns som de har hamnat i seriösa hem.

2 av mina avelsston har jag tagit bort pga sjukdom. Det är bara Beliss och Buttan kvar och jag känner att det var dumt att inte spara så man har haft 3 ponnier. ifall ngn blir sjuk.

När dessutom gubben min drabbades av cancer  och själv blir jag inte bättre i lederna,och ryggraden -tvärtom så måste man ta ett beslut. Nu är Han friskförklarad och med mina diskbråck i halskotpelaren avvaktar jag med operationerna tills det inte går längre, ländryggen blir ngt framtida.

Herefordkossorna blir kvar ett tag till och vi fick en korthårig taxtik i höstas. Kajsa 3år. Sedan kommer det en Australisk terriervalp från min kusins uppfödning. Vitterklippens. En Tikvalp, så jag blir inte sysslolös. dessutom har vi Kaj-hamiltonstövaren.

Vi får väl se hur det blir med arbete till sommaren. Kände att det blev för mkt att jobba som ifjol. skulle nog vilja jobba bara några dagar i veckan, med varierande kroppsrörelser. Jag kan ju inte stå eller sitta statiskt med monotona rörelser. Helst vill man inte jobba alls-gårdens arbete är tillräckligt. Och man har aldrig varit ledig en sommar sedan man var 13 år.? Då började jag i skogen,sedan har det varit kor hela livet. sambeten,djurskötare och egen företagare. för 15 år sedan började jag dessutom att laga mat på förskola och var följeslagare till synskadad. jobbat i hästbutik ett år. Och jag saknar inte jobberbjudande nu heller.

 

“Ungdomarna” lämnar boet.

2019-06-19 16:19

Nu är det bara 5 ponnier kvar på gården!! Tyr är på foder i Hudiksvall. De ville köpa honom,men eftersom han fick selenbrist här på senvåren, kändes det ärligare mot Tyr och ev.köpare att de fick ha honom på foder tills början på Nov. Så vi är säkra på att han blir helt okej. Fjorgyn har flyttat till Flurkmark. och Torgrim, min lille Filosof, han har flyttat hem till Brynhildes familj i Luleå. Måste tillägga att Skrymer.Beautys första föl har ochså flyttat till Luleå, till Lill-Knåddens familj.

Det sorgliga är att jag fick ta bort Beata förra veckan helt akut, hon blev sjuk. Känns verkligen sorgligt.

Annars så har de börjat med förstaskörden av ensilage. Micke har även bytt ut fodervagnen mot en “bandfoderfördelare” av moderna sort.

Vi är även festkommite i byn så till helgen ska vi ordna Gäddfisketävlingen. Mkt där ochså.

Sedan ska jag se över tavlor som skall till Sofia inför Hantverksnatten i komunen.

Och till sist så ska jag fixa till en sak tills Ulf fyller 50 år.

OJ! vad tiden går

2019-05-25 05:19

Tiden bara rusar iväg, så jag hinner inte riktigt med i svängarna. Men en liten snabbsummering av Våren ska jag plita ner.

Det verkar gå bra med Rind i Finland, även om deras äldre sto inte ville acceptera henne, men nu har en liten kompis.

Tyr kommer nog att flytta till Backen,Hudiksvall och Fjorgyn far till en by strax utanför Umeå. Maijliz är på foder i YtterBilla,strax nedanför Ö-vik.

Annars har allt förflutit ganska bra. Jag har gjort magnetröntgen på halskotpelaren och det så väl inte så bra ut, diskbrock, förträngningar, utbuktningar? Så i mitten av Juni skall jag till Umeå på Ortopedmot. Jag Har fått jobb från mitten av Maj till mitten av Juni. Först var det meningen på Bruksmuseet i R_fors och det såg jag framemot, men sedan flyttade dom mig till Tövalite, i Sikeå. Det skall få ett uppsving som Cafe och turistinformation. Och då tyckte dom att jag passade bättre där. jag som är så social,öppen och trevlig. Hoppas bara vid min Gud att nacken och ryggraden håller. Jag har redan huvudvärk och då håller vi bara på att ställa iordning. Men det kan vara att jag sitter mkt framför datorn på 43.an- Och att benrötan i fingret håller sig i schack över arbetsperioden.

Vårbruket har gått bara bra, det är nog bara 15 ha osådd. Skall väl bli mot 85 ha i år ochså.

April och början av Maj var solig och varm men i slutet av Maj snodde vädret och blev regnigt och kallt.

Det har varit ovanligt mkt Björn runt gårdarna i Vår. Många har fått se dom. De har rivit ut soptunnor, varit i Öndebyn på Min dotters gård och grannens. Gått runt området. Sedan fick Micke och Stina se en som strosade runt i Laxbacken,som de följde efter. Och det var inte samma som den i Öndebyn. Sedan går det en annan i Lantvallen. Dessutom har det syntes en Björnhona med unge i en grannby.

Det är visst Mors dag i morgon, och det har jag glömt bort. Måste fara och fixa ngt fikabröd eller tårta.

Rind har flyttat.

2019-04-3 07:19

Ja tänk vad tiden går! Nu är våren verkligen på ggn, Stararna,svanar och tofsvipor har kommit, förutom en massa andra småfåglar. Vi fick ju en ordentlig återgång till vinter i Mars, det kom minst en halvmeter snö på en vecka. Och blåst har det gjort ochså. Dvs det har varit en normal vinter.

Njorun är ju tillbaka i flocken och eftersom jag har skilt ifrån och delat på ston och föl, går hon som en uppfostrande storasyster till fölrackarna. och ibland surnar hon till på dom och säger ifrån. Stona var jag tvungen att stoppa till skogshagen bakom huset. Snön hade knäckt bagarstugehagen så fölen gick bara in till sina mammor när de ville, och det var inte tanken.

Nu känner jag att jag skulle vilja plocka ut de 2småhingstarna till en egen hage, tycker att Tyr vill vara lite hingstig mot stofölen och Njorun. Den enda hagen jag har som är hel just nu är då fölningshagen och den är för liten -tycker jag,  men vad gör man tills det går att laga stängslen.?Jag vill att det skall vara så stort att de kan sträcka ut i en lång galopp eller trav.

Rind har nu rest till sitt nya hem i Finland. mitt emellan Björneborg och Helsingfors. Det var väldigt försynta människor. Och jag hoppas att allt kommer att gå bra. Maria (ägaren) berättade att deras gamla sto var lite misstänksam och sur mot Rind.

Tja,vad annars är på kartan? Det blir en ponny och hästutställning i Umeå i juni. Det var mer planering än vi trodde. Årsmötestiden är snart slut,Jag har bokat en valp av min kusin Ulla-Britt, Vitterklippens. Har tingat en tikvalp,Austr. terrier (om det föds ngn tik).

Vi har haft några kalas i familjen och vänner. Vi var till Mellanström, Arjeplog hos Roger och Eva Lundberg i deras stuga. Jättetrevligt, men det var oväder hela helgen, så vi snöade in till slut. Ivan och Ellinor Lundberg var ochså med.

Sedan har vi varit och ätit gott hos Kicki och Lennart Eriksson, Stöcke PF: ochså tillsammans med Ivan och Ellinor.

Annars så förflyter dagarna med en herrans termitet. Det är sjukgymnaster,läkarbesök,tandläkare, vattengympa på terapibadet och småövningar för överkroppen. Finns inte en chans att klämma in ett arbete. ha,ha! Nu väntar jag dessutom på magnetröntgentid!- Det kallas för skatteåterbäringen!

Näpp! Nu kommer min lille-bror på kaffebesök.

Njorun är tillbaka

2019-01-7 15:19

Ibland händer det saker i familjer dit man har sålt ngn unghäst, och så blev det för lilla,rara,goa Njorun. De vara så rara och trevliga men så hände det saker som gjorde att Njorun akut fick flytta hem igen. Och det är bättre än att hon skulle slumpas bort på marknaden, i år är den svår. så det var bättre att jag köpte igen henne. Jag mår bättre.

Men annars mår alla bra och vi har gått in i ett nytt år.2019! Vi firade in det med ett par vänner som vi brukar vara med. det blev hummer till förrätt,första ggn jag lagar till det-sedan älgkalvfile,långstekt på svag värme. så ootroligt mör. marängglass, mm till efterrätt. Raketerna bestod av jättetomtebloss i syrenen.

Örjan har fått vara ledig alla helger för första ggn på 6,7år. det är så roligt när han kommer hem,men han tycker nog det är skönt att återvända efter ett tag.-blir nog less på mamma och pappa.

Men dom han vara ute och jaga lite grann iallafall.

Stina och Marilyn har flyttat in klart i Lundmarks huset, som dom ska få hyra. Det kallas Högåsen. tom kaninerna är flyttade. dessutom städade vi ut förra huset och kaninavdelningen. Det var Ida,Stina och jag. Östen körde ihop skräpet som skulle eldas upp.

Vi har ett otroligt härligt väder. inte kallt. det kanske skulle ha fått vara lite mer snö här vid kusten,men det kommer säkert. En liten storm hade vi, men vi drabbades inte så hårt. vi har skog och bergknallar som bryter vindarna från Norr.

Rind är nu såld till Finland. de har åtminstone betalt handpenning och kommer i Februari.

Julutställningen i Sikeå.

2018-11-13 10:18

Årets sista utställning! Och vilken härlig avslutning av säsongen, nu kan tanterna få gumma tills sig över vintern. Det var väldigt skönt att inte vara huvudansvarig för utställningen,enbart mäta. man kände att det gick att koppla av och njuta av sina egna ponnier.

Det var Sandra B och Emma K som var arrangörer och de hade jultema på utställningen, fina priser och julfärger på Champ.rosetterna, vilka var gjorda av Linnea Ornstein. Hon var även dagens domare och vår trogne ringsekreterare var Mats Bergström.

Linnea är en nyex. domare så det var extra spännande. Men hon var verkligen kunnig,proffsig och mkt trevlig och lättsam. Hoppas att man får ställa ut fler ggr för henne.

Jag hade anmält 5 st i ett infall vilket jag hade ångrat när det drog ihop sig, lusten att ställa ut överhuvudtaget infann sig inte, eftersom jag inte hade orkat tvätta stonas svansar ens. Blev bara borstat bort lera,svett,  så jag for dig med en negativ känsla. Tog bara med mig en vattenhink, eftersom jag hade sagt åt mina döttrar att efter ston och föl var visade så skulle de få fara hem, så kunde jag stanna kvar.!?Annika L och “Riddaren” Wilmer mitt brorsbarn hade ochså ställt upp med transport och extrahänder-som jag ochså hade lovat att ni är hemma innan 12.00.-Jag har verkligen fått äta upp det sen dess.

Hingstungen Tyr, född i Juli fick 37p, vilket var ngt mer än jag hade förväntat. Jag tycker han är i en växtfas med benen nu. hans mamma Beatrice-Auror fick 5×8=40p. Det tycker jag är väldigt bra när de har ett föl vid sidan. Stofölet, Beisla fick 38p, otroligt bra. har inte tyckt hon har sett så märkvärdig ut, men nu såg jag på henne på annat sätt i ringen- hon har blommat upp lite. Men hon var väldigt mammig. Hennes mor Beliss, min fina,fina älskade tant,snart 20 år och 11 föl fick 87889=40p trots att Linnea sa att hon var lite urmjölkad pga fölet-hon var nästan och nosade på 41p. Mkt roligt att höra.

Sedan kom dagens chock! Brynimyrans RIND, blev ungministochampion, dagens Bästa travponny och till sist slog hon ut, fina ston,godkända hingstar och blev RESERV BEST IN SHOW, med 98889=42p. Jag är inte blödigt och gråter inte så lätt, men jisses vad mina ögon svettades.

Nu får mina ston, tanta till sig inför vintern och vi njuter av det här.

JR Orlandos 3föl hos mig har fått 37,38 och 40p (fölchamp.)  Det var en bra kombination.

Aaaahh! Tropiksommaren över.

2018-08-14 08:18

Jag vet inte om man får tycka att det är skönt att vädret blev mer normalt nu, +14,15 grader om nätterna och strax under 20 på dagarna. Nu kan man börja tänka igen och kanske få igen ngn energi. Lagårn/stallet måste städas och porten och mjölkrummet. Under sommaren då det inte står några hästar inne så blir det rätt så förfallet. Man ställer bara in saker som man ska göra-sen!

I Lördags var vi faktiskt på Nolia i Pite, Jag har aldrig besökt den, bara i Umeå. Vi passade på att träffa Örjan som ochså var där. Vi åt en svindyr pizza på Tavernan på Pite havsbad, och den var inte ens god. 120 kr för en flottig Cappriciosa. Men man gör inte om det.

De vanliga “fynden” var, min Getost-shopping, Östens rökta fläsk, renkött och lite tunnbröd. Dessutom köpte Östen-karl i huset, han som aldrig har städat sen 40 år tillbaka iallafall. Han köpte en skurmopp för 500 kr???

Dessutom så for Lill-Knådden  (Don Calvados) till sitt nya hem i söndags , 12.e.Han flyttade till en dressyrfamilj i Luleå. Nu håller jag alla mina 6 tummar att han får ett permanent hem i flera år. Han förtjänar verkligen det. Han är så mysig lill-gubben min. Det märks att det är lite mode i Isabellfärgade och andra lite udda färger. Det var flera intressenter på honom.

Rind har inte haft några intressanta köpare eller förfrågningar. Men det är inte den bästa sommaren att försöka sälja shetlandsponnier kanske, inte om man vill dumpa priset under språngavgiften i alla fall. Men jag har gott om plats och även mat så det räcker, så hon får vara kvar, en vacker dag dyker hennes egna familj upp. Sedan är hon brun och det kanske inte är den mest spännande färgen för många.

Maijliz fick flytta in i stoflocken nu när Knådden for för jag tror inte jag kan visa henne på ungstopremieringen den 26.e/8. Hon är så tjock att det påverkar hennes rörelser. Har aldrig haft så tjock ungponny-vill helst bara gråta. Hon är egentligen väldigt snygg.

Östen började sin strålning nu i början av Aug. och hittills går det bra. 5 dagar i veckan i 2 månader skall han in till Umeå. Sedan har han sina hormontabletter och inplantatet ochså.

Har faktiskt varit på Bröllop ochså! Min yngste lillebror gifte sig på MC-klubben och det var nästan 130 pers. mkt god mat och trevligt. MC-karavan med brudparet som kom på sina egna motorcyklar.Kusin Kerstin Edblom och Svenna övernattade med oss i stugan. Nu på Fredag blir det begravning, så då är det som vanligt. Det är min 95-åriga Faster Mildred som har gått bort, efter ett långt och kreativt liv. Som det skall vara. Livets Kretsgång!

 

4 födda föl

2018-07-14 08:18

Nu har vi kommit en bit in i Juli och det här är en Vår och sommar som går till historien. Våren började mkt bra med ett tidigt vårbruk och man såg fram emot att fjolårets dåliga skördeår skulle kompenseras, men sen började värmen och torkan, nu är vi i mitten av Juli och jag tror det har kommit ca 30 mm sedan snön försvann. Temperaturen ligger nu stadigt mellan +20-24grader. Betet torkar bort, jag som hade så mkt till mina ponnier. Våra köttdjur har sådana vidder att de kan vandra långt, det är skogar,fält så de klarar sig bättre även om de ochså har dåligt med gräs. 1.a skörden blev 1/3 av en normal skörd. Till våra hästar (11 shet.+2stora) har Östen och Micke skrapat ihop 60-65 balar så det ska nog gå vägen. Jag har även köpt lite torrhö. Måste börja stödutfodra av vinterfodret nu.  Dessutom har Micke(sonen m mjölkkor) fått vallar av bönder som lagt ner djurverksamheten. Så här ser det ut i hela landet förutom att det är ännu jäkligare söderut på vissa ställen, dessutom så är även en del av Europa, Canada mfl drabbade ochså.Nu är vi oroliga för spannmålen att den skall brådmogna, då blir det tomma ax och väldigt kort strå(=halmbrist). Har även hört att många har fått stora lusangrepp, så det är inte bara ett orosmoln. Det enda moln vi har i år, Ha,ha,ha! Kikade på väderprognosen för Juli ut. Det blir +28/29 grader och sol.

Mkt små skogsbränder i länet. och bevattningsförbud i Robertsfors konum. Skulle tro att det är i många fler.

2.a skörden får vi bara magknip att tänka på!! Det bara gulnar och blir fläckar med låg vitklöver.

Jag betäcker inga ston i år pga av flera olika orsaker.Gubben min har fått prostatacancer och har påbörjat sin behandling,mina leder och värk är mkt sämre, jag fick benröta i febr en fingerled och äter fortfarande starka antbiotikatabletter. Leden är förstörd och de talar om steloperation under vintern. Har jag otur och bakterierna finns kvar när medic.är klar vet jag inte vad de tänker göra?

Dåligt foderår, så jag skulle tro att marknaden kommer att svämmas över av bortdumpade shetlandsponnier? och jag tycker att det har blivit så ledsamt och jobbigt att sälja mina föl och unghästar.

Så det verkar som att det är min sista uppfödargrupp som föddes i år. Men jag kommer hur som haver att ha unghästar som skall socialiseras och säljas ett tag framöver.

Alla 4 fölningar gick så smidigt och lätt, fölen var superpigga redan när de kom ut. Jag hann vara med vid alla,vilket är så roligt. Buttan fick en liten fuxhingst med en härlig resning och lynne. Beliss hade jag en “beställning” på en hingst men det blev ett brunt mkt kraftigt sto, Beatrice en finlämmad brun hingst och Beata var det beställning på brunskäckad hingst och sto, men hon levererade ett brunt sto. Det är det som är så roligt, man vet aldrig vad som kommer, men det är mkt fina föl.

Har även försökt vara och jobba i stugan med finliret som gör att det skall bli trevligt, montera sängar,klädhyllor,badrum, m.m. Gäststugan är snart inredd klart ochså med våningssäng, belysning, nu skall jag bara hitta en liten enkel bäddsoffa.

Örjan köpte en badtunna förca 6,7 pers, som ochså är invigd. Den är plastad och har reningsverk och lock.

Vi har ätit och varit där så fort vi har möjlighet, de äldre barnbarnen har ochså bott där. fiskat,badat och myst.

Micke och Elin separerade i våras, så vi får se vad som händer där.

Örjan Har farit ner till Nijmegen för 4,e ggn och skall gå 17-mila marchen till minne av de som stupade under 2.a Världskriget.(kort sammanfattning).

Han flyttade till Boden under våren fast med samma militärjobb.

Herregu så deprimerande läsning! Men så är det inte, det är faktiskt ganska bra ändå, barnen och djuren mår bra, vi står på bena och kan vara igång.

Det fina vädret gör att vi kan vara ute och äta när vi har våra vänner. det är så trevligt. Vi får ladda med mkt D-vitamin-Oj så pigga vi är! Sssnnaark!