Blogg

4 födda föl

2018-07-14 08:18

Nu har vi kommit en bit in i Juli och det här är en Vår och sommar som går till historien. Våren började mkt bra med ett tidigt vårbruk och man såg fram emot att fjolårets dåliga skördeår skulle kompenseras, men sen började värmen och torkan, nu är vi i mitten av Juli och jag tror det har kommit ca 30 mm sedan snön försvann. Temperaturen ligger nu stadigt mellan +20-24grader. Betet torkar bort, jag som hade så mkt till mina ponnier. Våra köttdjur har sådana vidder att de kan vandra långt, det är skogar,fält så de klarar sig bättre även om de ochså har dåligt med gräs. 1.a skörden blev 1/3 av en normal skörd. Till våra hästar (11 shet.+2stora) har Östen och Micke skrapat ihop 60-65 balar så det ska nog gå vägen. Jag har även köpt lite torrhö. Måste börja stödutfodra av vinterfodret nu.  Dessutom har Micke(sonen m mjölkkor) fått vallar av bönder som lagt ner djurverksamheten. Så här ser det ut i hela landet förutom att det är ännu jäkligare söderut på vissa ställen, dessutom så är även en del av Europa, Canada mfl drabbade ochså.Nu är vi oroliga för spannmålen att den skall brådmogna, då blir det tomma ax och väldigt kort strå(=halmbrist). Har även hört att många har fått stora lusangrepp, så det är inte bara ett orosmoln. Det enda moln vi har i år, Ha,ha,ha! Kikade på väderprognosen för Juli ut. Det blir +28/29 grader och sol.

Mkt små skogsbränder i länet. och bevattningsförbud i Robertsfors konum. Skulle tro att det är i många fler.

2.a skörden får vi bara magknip att tänka på!! Det bara gulnar och blir fläckar med låg vitklöver.

Jag betäcker inga ston i år pga av flera olika orsaker.Gubben min har fått prostatacancer och har påbörjat sin behandling,mina leder och värk är mkt sämre, jag fick benröta i febr en fingerled och äter fortfarande starka antbiotikatabletter. Leden är förstörd och de talar om steloperation under vintern. Har jag otur och bakterierna finns kvar när medic.är klar vet jag inte vad de tänker göra?

Dåligt foderår, så jag skulle tro att marknaden kommer att svämmas över av bortdumpade shetlandsponnier? och jag tycker att det har blivit så ledsamt och jobbigt att sälja mina föl och unghästar.

Så det verkar som att det är min sista uppfödargrupp som föddes i år. Men jag kommer hur som haver att ha unghästar som skall socialiseras och säljas ett tag framöver.

Alla 4 fölningar gick så smidigt och lätt, fölen var superpigga redan när de kom ut. Jag hann vara med vid alla,vilket är så roligt. Buttan fick en liten fuxhingst med en härlig resning och lynne. Beliss hade jag en “beställning” på en hingst men det blev ett brunt mkt kraftigt sto, Beatrice en finlämmad brun hingst och Beata var det beställning på brunskäckad hingst och sto, men hon levererade ett brunt sto. Det är det som är så roligt, man vet aldrig vad som kommer, men det är mkt fina föl.

Har även försökt vara och jobba i stugan med finliret som gör att det skall bli trevligt, montera sängar,klädhyllor,badrum, m.m. Gäststugan är snart inredd klart ochså med våningssäng, belysning, nu skall jag bara hitta en liten enkel bäddsoffa.

Örjan köpte en badtunna förca 6,7 pers, som ochså är invigd. Den är plastad och har reningsverk och lock.

Vi har ätit och varit där så fort vi har möjlighet, de äldre barnbarnen har ochså bott där. fiskat,badat och myst.

Micke och Elin separerade i våras, så vi får se vad som händer där.

Örjan Har farit ner till Nijmegen för 4,e ggn och skall gå 17-mila marchen till minne av de som stupade under 2.a Världskriget.(kort sammanfattning).

Han flyttade till Boden under våren fast med samma militärjobb.

Herregu så deprimerande läsning! Men så är det inte, det är faktiskt ganska bra ändå, barnen och djuren mår bra, vi står på bena och kan vara igång.

Det fina vädret gör att vi kan vara ute och äta när vi har våra vänner. det är så trevligt. Vi får ladda med mkt D-vitamin-Oj så pigga vi är! Sssnnaark!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *